Недопустимо е в една правова държава,  при липсата на действащ

...
Недопустимо е в една правова държава,  при липсата на действащ
Коментари Харесай

Работодателите против данък свръхпечалба: Недопустимо е служебно правителство да посяга на частна собственост

" Недопустимо е в една правова страна,  при неналичието на настоящ парламент, служебно държавно управление да възнамерява сходно посягане върху неприкосновеността на частната благосъстоятелност, в тази ситуация облагите на частните търговски предприятия. "

Това написа в извънредно остра позиция Асоциацията на българските работодатели във връзка на желанието на служебното държавно управление да вкара така наречен налог " свръхпечалба ". Идеята е по този начин да се финансира недостига, само че това, в случай че стане, ще бъде на ръба на закона и надалеч от предвидимостта, която се чака от пазарна страна. Ставката, която е еднократна, ще се образува като се вземат осреднените облаги от 2019 година, 2020 година и 2021 година и към тях се прибавят 20%. Горницата над полученото число ще се таксува с 33%. 

Според работодателите обаче, с препоръчаните промени се позволява " лишено от правно и икономическо съображение - лишаване на приход от сполучливите български предприятия, посредством въвеждането на така наречен налог " свръхпечалба ". 

" При изискване че съответното дружество е внесло всички свои обществени отговорности, включително и корпоративен налог няма учредения да се желае каквото и да е в допълнение заплащане към бюджета под каквато и да е форма ", пишат в позицията си работодателите. 

От бизнеса акцентират, че обезщетенията за свръхвисоките цени на електрическата енергия, които бяха въведени и които в този момент се употребяват за опрощение на новия налог, са европейска политика " за изправяне на изкривения пазар ". 

" Това не са дарове, с цел да се желаят назад. И след обезщетения цените на електрическата енергия за предприятията в България остават над междинните за предприятията в другите страни, с които се конкурираме, и са три пъти по-високи от цените за бита ", акцентират от АОБР.

Предложеният режим на облагане посредством предплатени вноски през интервала юли-декември 2023 година, учреден на финансови резултати от завършили данъчни интервали, съгласно Асоциацията допуска в допълнение и непредвидено изземване на приход от българските предприятия, в това число и от тези, които през настоящата година ще осъществят загуби или по-ниски облаги, спрямо 2022 г. 

Подобни оферти съгласно бизнеса покачват непредсказуемостта, подават отрицателен сигнал към локалните и задграничните вложители и са причина за утежняване на изискванията на бизнес средата у нас. " Това би било връщане към старите и порочни практики отпреди години да създадем средство за плячкосване на най-успешните предприятия в страната, посредством принудително нахлуване във компаниите. Ще предоставим и осведомена опция на престъпния бранш за неговата незаконна активност ", се показва в още в позицията на АОБР. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР